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PRE-PROPOSAL CONFERENCE QUESTIONS 
Dyess AFB – SLP JN 1564 

 
 
Project: Dyess AFB, TX, Phase 2 - IDIQ Design-Build, Replace Family Housing 
 DACA63-02-R-0017 
 
 
Firm Name: Spectrum Land Planning            Contact Name: William B. Fowler 
 
Phone:    (805) 526-6004                                   Fax:    (805) 581-4169 

 
 

1.  Section: 01000 Pg. 8-7 ¶ 8.3.2 Subject: Sizing of sewer laterals 
 
Question:  This paragraph requires a minimum 6” lateral to serve each individual housing 
units.  With low flush toilets and water saving plumbing fixtures, oversizing mains can reduce 
piping velocities such that lines do not get scoured properly by flow.  Recommend allowing 
minimum 4” laterals to each housing unit. 
 
Response: 4-inch laterals are acceptable (per Larry Webb of Dyess AFB). Paragraph has 
been revised in Amendment 0003. 
 
 

2.  Section: 01000 Pg. 9-6 ¶ 9.5.1 Subject:  Party Wall Fire Resistance 
 
Question:  Please consider amending the 2-hour rating to one hour. This would be consistent 
with other military housing requirements for one story, two-family dwellings (not townhouses). 
This also will comply with CABO one- and two-family dwelling code, section 320, which 
requires one-hour rating for dwelling unit separation. 
 
Response:  Requirement has been revised from a 2-hour rating to a 1-hour rating between 
adjacent units, see Amendment 0003. 
 
 

3.  Section: 01000 Pg. 9-9 ¶ 9.6.2 Subject:  FSTC Rating for Party Walls 
 
Question:  Please clarify the difference between “housing unit separation” and “primary 
habitable areas” for party wall ratings. 
 
Response: Will delete lines in Table 9-1 referring to “Primary Habitable Areas” and “Wet 
Areas”, see Amendment 0003. 
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4.  Section:  01000 Pg.  9-18 ¶ 9.10.7 Subject:  Floor Finishes 
 
Question:  What is the required/desired floor finish for the dining area?  Is seamless sheet 
vinyl allowed in “wet” areas for ease of maintenance? 
 
Response: 1. If the dining room is separate from the family room then the required finished is 
VCT and the desired finish is ceramic tile.  If the dining room is part of a greater room concept 
then the required finish is carpet.   2. Sheet vinyl is not desired by Dyess (per Karen Largent). 
See revised Table 9-8 in Amendment 0003.  
 
 

5.  Section: 01000 Pg. 9-22 ¶ 9.14.1.1 Subject: Thermal insulation values 
 
Question:  Table 9-10 appears to be giving nominal insulation values for walls, roofs and 
doors, however, the verbiage with the table seems to imply that the tabular values are the 
total calculated ‘R’ value for the envelope component, not the insulation value.  Please clarify. 
 
Response: ‘R’ value is for the component. Paragraph has been revised in Amendment 0003. 
 
 

6.  Section:  01000 Pg. 9-23 ¶ 9.15 Subject:  Window Frame Finish 
 
Question:  9.15.1 requires dark bronze anodized finish. 
9.15.3 requires painted aluminum cladding on exterior and paint grade wood stain on interior.  
Please clarify. 
 
Response: Paragraph has been revised in Amendment 0003 to eliminate painted aluminum 
cladding on exterior. Dark bronze anodized finish is the desired finish. 
 
 

7.  Section: 01000 Pg. 11-2 ¶ 11.1 Subject: Referenced plumbing code 
 
Question:  Par. 11.1 references the Uniform Plumbing Code.  Section 01012, Pg. 1, Par. 1.3, 
references the 2000 International Plumbing Code.  In my opinion, the UPC is a more 
comprehensive code.  Please clarify what the governing code for the project plumbing will be. 
 
Response: Dyess AFB uses the 2000 UPC and 2000 UMC. Section 01012 will be revised in 
Amendment 0003. 
 
 

8.  Section: 01000 Pg. 11-2 ¶ 11.3 Subject: Vent weather cap 
 
Question:  What is a “weather cap” in relation to vent piping.  For ducting this indicates a cap 
to prevent rainwater from entering the duct.  This is typically not done for vent piping.  Is a 
pipe flashing at roof penetration what is intended here?  Please clarify. 
 
Response: Pipe flashing at roof penetration was intended here. A cap on top of the vent 
piping is not required. Paragraph has been revised in Amendment 0003. 
 
 

9.  Section: 01000 Pg. 11-2 ¶ 11.3 Subject: Sizing of waste mains 
 
Question:  This paragraph indicates that all waste main lines shall be 4-inch diameter.  How is 
a main defined?  Is a main a pipe that serves two or more fixtures?  If so, does a line serving 
two sinks need to be 4”?  Recommend that waste piping not be oversized, to prevent poor 
carryover of semi-solids in the line.  Could the piping just be sized in accordance with UPC 
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requirements with a minimum lateral size of 4”? 
 
Response: Size per UPC and the minimum size serving the house shall be 4”.  Paragraph 
11.3 has been revised in Amendment 0003. 
 
 

10.  Section: 01000 Pg. 11-3 ¶ 11.4 Subject: Natural gas flexible connectors 
 
Question:  In order to facilitate making connections and installing/removing appliances, 
flexible connectors are typically encouraged for at least the connections to ranges and water 
heaters.  In addition, this paragraph indicates a shut-off valve for the water heater.  
Recommend that an accessible shut-off valve be required for all appliances served by natural 
gas.  This is code required per 1997 UPC, Sec. 1211.15. 
 
Response: Flexible connectors are acceptable to connect to appliance units. Paragraph has 
been revised in Amendment 0003. 
 
 

11.  Section: 01000 Pg. 11-3 ¶ 11.4.1 Subject: Referenced gas code 
 
Question:  This paragraph referenced NFPA 54 as the appropriate code for the gas system, 
however, Section 01012, Par. 1.3 references the 2000 International Fuel Gas Code.  Please 
clarify which code is applicable. 
 
Response: NFPA 54 is appropriate code. Section 01012 to be revised in Amendment 0003. 
 
 

12.  Section:  01000 Pg. 11-4 ¶ 11.6 Subject:  Water Closets 
 
Question:  RFP states “regular” bowl.  Is this round bowl or elongated bowl? Elongated is the  
most readily available, the most comfortable for adults, and has the option of siphon-jet flush. 
 
Response: Elongated bowl has been specified in paragraph 11.6, see Amendment 0003. 
 
 

13.  Section:  01000 Pg. 12-3 ¶ 12.8 Subject:  Dryer receptacle 
 
Question:  The current edition of the NEC does not allow a NEMA 10-30R receptacle, which 
is non-grounding but still common on many dryers in use.  Is it the Government’s intent to 
prohibit 10-30R receptacles? 
 
Response: Intent is to have the Contractor provide heavy duty grounding receptacle that 
meets the requirements of NEC for a plug and cord type electrical connection for the washer 
and the dryer.  See revised paragraph in Amendment 0003. 
 
 

14.  Section:  01000 Pg.  14-2 ¶ 14.3.1,2 Subject:  Panel / Overcurrent Locations 
 
Question:  Paragraph 14.3.1 requires the panelboard to be in the mechanical room or garage, 
but paragraph 14.3.2 requires the circuit breakers to be in the laundry room/closet or hallway.  
Please clarify. 
 
Response: Paragraph 14.3.1 is correct, locate in either mechanical room or garage. 
Paragraph 14.3.2 has been revised in Amendment 0003. 
 

15.  Section:  01000 Pg.  14-2 ¶ 14.4 Subject:  Secondary Conductors 
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Question:  What is meant by the “secondary conductors” described in this paragraph and 
provisions addressed in paragraph 14.15 on page 14-6 which requires copper conductors, 
(without addressing primary or secondary systems)?  It appears the term is meant to apply to 
branch circuits, but the term normally applies to site specifications for feeders from the 
transformers to the building services and unit panels. 
 
Response: Primary conductors are 12,470/7200V and secondary conductors are 208/120 or 
120/240V.  Provide copper conductors for both. 
 
 

16.  Section:  01000 Pg.  14-2 ¶ 14.4 Subject:  Secondary Conductors 
 
Question:  Does the Government consider the panelboard feeder from the main building 
service to be a primary conductor, with aluminum conductors allowed?   
 
Response: No, it is secondary and should be copper. 
 
 

17.  Section:  01000 Pg.  14-2 ¶ 14.5 Subject:  Outlet Box Grounding 
 
Question:  Only the j-boxes for the ceiling fans in the living, dining, family, and bedrooms 
appear to be required to be of metal construction (para. 12.9, pg. 12-3).  Does the 
Government require metal j-boxes at all locations for bonding to the grounding screw? 
 
Response: Metal J-boxes are required as indicated.  Provide a ground wire in all circuits and 
connect to device.     
 
 

18.  Section:  01000 Pg.  14-3 ¶ 14.6.1 Subject:  Ground Fault Protection 
 
Question:  Does the Government require GFCI circuit breakers, or are GFI receptacles 
acceptable? 
 
Response: GFI receptacles are acceptable. 
 
 

19.  Section:  01000 Pg.  14-3 ¶ 14.6.2 Subject:  Illuminated House Numbers 
 
Question:  Has the base selected a style of house numbers? 
 
Response: Paragraph has been revised in Amendment 0003. Signs to be similar to 
http://www.ledaddress.com/ 
 
 

20.  Section:  01000 Pg.  14-3 ¶ 14.7.1 Subject:  CRI for Fluorescent Lamps 
 
Question:  Current manufacturer’s data from Philips (Alto), General Electric (Ecolux), and 
Sylvania (Octron) indicate that they do not meet the requirement of 85 CRI for compact 
fluorescent lamps and only GE lamps (86 CRI) comply with the requirement for fluorescent 
tube lamps.  Will the Government allow 82 CRI as typically provided by the specified lamps? 
 
Response: A CRI of 82 is acceptable for compact fluorescent lamps. Paragraph has been 
revised in Amendment 0003. 
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21.  Section:  01000 Pg.  14-3 ¶ 14.7.1.b Subject:  Fluorescent Fixture Efficiency 
 
Question:  A vanity fixture with three 13W compact fluorescent lamps and magnetic ballasts 
provides nearly identical light, but consumes more energy and has a less uniform appearance 
than a light bar with two F20T12 lamps and electronic ballast, but the compact fluorescent 
complies with the 50 LPW requirement.  Will the Government allow reduction to 65 LPW in 
lieu of the 80 LPW requirement for fluorescent tubes less than 4 ft.? 
 
Response: The LPW ratios should be met as indicated. 
 
 

22.  Section:  01000 Pg.  14-3 ¶ 14.7.2 Subject:  Wall Switched Outlets 
 
Question:  Does the Government require more than one wall switch operated receptacle at 
each living room, or would one switched outlet in each living room be acceptable? Please 
clarify the term “outlets.” 
 
Response: Provide two switched receptacles (outlets) in the living room for table lamp 
control. See revised paragraph in Amendment 0003. 
 
 

23.  Section:  01000 Pg.  14-4 ¶ 14.8.b Subject:  Smoke Detectors 
 
Question:  Should the last sentence be revised to state that secondary power supply (such as 
a 9V back-up battery) is required? 
 
Response: “Prohibited” is correct. The Air Force does not allow a secondary power supply for 
detectors. 
 
 

24.  Section:  01000 Pg.  14-4 ¶ 14.9 Subject:  CO Detectors 
 
Question:  Same as the previous question, except for CO detectors.  (Re:  last sentence of 
first paragraph.) 
 
Response: “Prohibited” is correct. The Air Force does not allow a secondary power supply for 
detectors. 
 
 

25.  Section:  01000 Pg.  14-4 ¶ 14.9 Subject:  CO Detectors 
 
Question:  Please reconsider the requirement of another circuit separate from the smoke 
detectors, or allowing labeled SPST switches downstream from the circuit breaker to allow 
servicing of the units. 
 
Response: Provide one dedicated circuit for each system as indicated. 
 
 

26.  Section:  01000 Pg.  14-5 ¶ 14.10 Subject:  2-pair Telecomm Wiring 
 
Question:  Will 2-pair, 24AWG be sufficient to carry DSL data? 
 
Response: In lieu of 2-pair, 24 AWG, provide 4-pair, Cat 3, UTP, copper cable. Paragraph 
has been revised in Amendment 0003. 
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27.  Section:  01000 Pg.  14-5 ¶ 14.10 Subject:  2-pair Telecomm Wiring 
 
Question:  Does the specific requirement of 2-pair, 24AWG prevail over the EIA/TIA 570 
requirement of CAT3 and a 75 Ohm coaxial cable for grade 1 or two CAT5 or two 75 Ohm 
coaxial cables for grade 2 (re:  paragraph 14.10.1)? 
 
Response: In lieu of 2-pair, 24 AWG, provide 4-pair, Cat 3, UTP, copper cable. Refer to 14.11 
for coax cable. Paragraph has been revised in Amendment 0003. 
 
 

28.  Section:  01000 Pg.  14-5 ¶ 14.10 & 11 Subject:  Terminal Boxes 
 
Question:  Can one terminal box for phone, and one for TV, be provided for a duplex building 
with cable addressing as described in these paragraphs? The paragraphs seem to indicate 
separate unit boxes would be required on a duplex building, which would be excessive. 
 
Response: No, provide terminal boxes as indicated. 
 
 

29.  Section:  01000 Pg.  14-5 ¶ 14.10.1 Subject:  Wiring for Minimum Outlets 
 
Question:  Requirement of wiring compliance with EIT/TIA 570 appears to conflict with 2-pair 
24AWG requirement in previous paragraph, and grade 1 or 2 is not specified.  Please clarify. 
 
Response: In lieu of 2-pair, 24 AWG, provide 4-pair, Cat 3, UTP, copper cable. Refer to 14.11 
for coax cable.  Provide Grade 1 system. See paragraphs 4.10 and 4.10.1 in Amendment 
0003. 
 
 

30.  Section:  01000 Pg.  14-5 ¶ 14.10.1 Subject:  Telephone Outlets 
 
Question:  EIA/TIA 570 requires the telecommunications outlets be compatible with the media 
provided.  Are 8-pin jacks required if the cabling only requires 6-pin? 
 
Response: Provide T568A, 8-pin modular jacks as indicated. 
 
 

31.  Section:  01000 Pg.  14-6 ¶ 14.14 Subject:  Telephone Outlet 
 
Question:  NEC requires no point along the counter to be more than 24” (along the 
intersection of the counter and the wall) from a receptacle.  Does this fulfill the requirement of 
a receptacle adjacent to the telephone jack (if the jack is placed within 24”), or is a receptacle 
in addition to the code required small appliance receptacles required? 
 
Response: The receptacle adjacent to the phone is not one of the required small appliance 
receptacles. 
 
 

32.  Section:  01000 Pg.  14-6 ¶ 14.16 Subject:  Dryer Circuit 
 
Question:  Does the “dryer” circuit refer to the 240V circuit for electrical dryers, allowing gas 
dryers to be connected to the second receptacle of the duplex receptacle located at the 
washer? 
 
Response: Dryers will only be electric.  
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33.  Section:  01000 Pg.  14-6 ¶ 14.16 Subject:  Family Room Receptacle Circuits 

 
Question:  Does the requirement of small appliance branch circuits serving the kitchen, dining 
area, and family room supercede the NEC requirement that the small appliance branch 
circuits serve only the kitchen, dining area, pantry, breakfast area, and similar area per sec. 
210-52 (b) (1) and (2)?  “Similar” areas are generally interpreted to be food preparation and 
consumption only. 
 
Response: “Family Room” has been deleted from the referenced sentence. See Amendment 
0003. 
 
 

34.  Section: 01012 Pg. 38 ¶ 3.6 Subject: Common Design Deficiencies 
 
Question:  Some of the project drafting requirements listed here appear to be somewhat 
erroneous considering that this is a design-build project, not a project where the drawings are 
going out to bid.  Is conformance to all the drafting standards indicated really necessary for a 
project of this type? 
 
Response: Conformance to indicated drafting standards is required. 
 
 

35.  Section: Appendix No. 1 - Geotech Pg. 10-4 ¶10.3.3 Subject: Live Load 
 
Question:  Can Live Load be reduced in accordance with the IBC 2000 for roof pitches of 
4:12 and greater? 
 
Response: Based on the code prescribed allowances, roofs with 4:12 pitch cannot be 
reduced beyond the 20 psf minimum. Roofs with 5:12 pitch could technically be reduced to 19 
psf, however this reduction is negligible and would not result in any savings. 
 
 

36.  Section: Appendix No. 1 - Geotech Pg. 10-5 ¶10.3.5.1 Subject: Code Edition 
 
Question:  Section 10.3.3, refers to IBC 2000, section 10.3.5.1, refers to UBC 1997. Please 
clarify. 
 
Response: Corrected section 10.3.5.1 to reference IBC 2000. See Amendment 0003. 
 
 

37.  Section: Appendix No. 1 - Geotech Pg. 10-9 ¶10.7.4 Subject: Roof Trusses 
 
Question:  Can the requirement of aligning roof trusses with wall studs be waived if the wall 
top track is specifically designed to span between the trusses (using deep-leg tracks)? 
 
Response: Paragraph revised in Amendment 0003 to state that housing units shall be built 
per IBC 2000 and IRC 2000. Design of truss system is to conform to code requirements. 
 
 

38.  Section: Appendix No. 1 - Geotech Pg. 10-11 ¶10.10.2 Subject: Slab-On-Grade 
 
Question:  This section calls for 4” thick slab with No. 4 reinforcing. Page 1-4 of the 
Geotechnical Report calls for 5” thick slab with No. 3 reinforcing. Please clarify. 
 
Response: Geotech Report has been revised in Amendment 0003. Paragraph 10.10.2 has 
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been revised in Amendment 0003. 
 
 

39.  Section: Appendix No. 1 - Geotech Pg. Plate 3 ¶ Subject: Stirrups/Ties 
 
Question:  Plate 3 of attachment 1-D, requires No. 3 ties at 24” on center. Page 1-4 of the 
Geotechnical Report, requires No. 4 ties at 24” on center. Please clarify. 
 
Response: Geotech Report has been revised in Amendment 0003 to coordinate with Plate 3. 
 
 

40.  Section: Appendix No. 1 - Geotech Pg. Plate 3 ¶ Subject: Slab Thickness 
 
Question:  Plate 3 of Attachment 1-D, accepts 4” thick slab for family housing. Page 1-4 of the 
Geotechnical Report requires 5” thick slab. Please clarify. 
 
Response: Geotech Report has been revised in Amendment 0003 to coordinate with Plate 3. 
 

 
 
 


