


Cathodic protection, Specification 13110 
 
 
Q1.  Section 1.2 Submittals, SD-06 “Test Reports” and 1.3.6 “Summary of Services”.  
Close interval surveys and stray current tests are normally performed on electrically 
continuous pipelines, not PVC pipe systems with iron pipe fittings.  Please clarify the 
intent for this project. 
 
A1.  There are some continuous ductile iron and steel pipelines in the project. 
 
Q2.  Section 1.2 Submittals, SD07 “Certificates”.  A corrosion expert is specified for all 
testing, construction observations, classroom training, etc.  A corrosion expert is design 
as a NACE International Corrosion or Cathodic Protection Specialist or Texas PE with 
training and education dealing with corrosion and cathodic protection.  The work 
required for the cathodic protection consultant is work that is normally performed by 
NACE Corrosion Technicians or Technologist at considerably less cost to the contract 
than an engineer or Corrosion Specialist.  Can a person accredited by NACE International 
as a Technician or higher rating perform the fieldwork under the office supervision of the 
PE or Corrosion Specialist? 
 
A2.  The government will determine acceptability of qualifications after award. 
 
Q3.  Section 1.3.2 “Contractor’s Modifications” and 3.2.2 “Anode Installation” specifies 
a magnesium anode life of 25 years.  Section 1.3.4 “Anode and Bond Wires: specifies full 
protection over a 30-year life.  Magnesium anodes systems are normally designed for a 
theoretical 20-year life and an actual design life of 15 years.  Adding more magnesium 
does not extend the life of the anodes, they will self corrode due to the impurities in the 
anode material.  Please clarify the design life of the anode system. 
 
A3.  This is a COE standard specification. 
 
Q4.  Section 1.3.4 “Anode and Bond Wires” specifies bonding the iron parts of the 
system for electrical continuity.  Does this include the follower rings on mechanical 
fittings such as a gate valve or 90 Fitting? 
 
A4.  Iron bolts will provide electrical continuity between fitting and follower ring. 
 
Q5.  Section 1.3.8  “Tests of Components” now shows no testing to be performed on any 
of the installed cathodic protection systems.  The last line of that paragraph says 
“”Components requiring cathodic protection shall include but not be limited to the 
following.”  There are no components.  Should that sentence have included the word test, 
after the word protection? 
 
A5.  See Amendment 0004 
 



Q6.  Section 2.2.5 “Backfill Shields” are specified to cover the completed exothermic 
welds.  The last two sentences of the paragraph seem to specify coating the mechanical 
joints using Kraft paper joint cover and poured-in hot coal-tar enamel.  Is the intent of 
this is to completely cover a fitting?  If so, we are concerned about the safety, 
environmental, and health issues when applying a hot applied coal-tar enamel coating, 
plus the costs in material, equipment, and manpower.  There are suitable cold applied 
asphalt coating designed for ductile and cast iron fittings that have been successfully in 
use for more than twenty years. 
 
A6.  This is a COE standard specification. Alternates may be considered during the 
submittals process. 
 
Q7.  Section 2.2.8 “joint and Continuity Bonds” and specification section 02510A “Water 
Distribution System”, section 2.3.3 “Bonded Joints” are in conflict with each other.  
Please clarify the correct wire size for continuity bonding.  Section 2.2.8 also refers to 
two bond wires between each structure.  Please provide a detail to clarify the intent of the 
specification. 
 
A7.  This is a COE standard specification.  The A/E recommends the use of Section 
13110 requirements (the more rigid requirement). 
 
Q8.  Section 3.1.1.c specified a minimum of four readings for each isolated component 
that requires testing.  This requires the use of a portable reference electrode.  One set of 
readings (base line, on and immediate off) taken using the permanent reference electrode 
will prove or disprove the effectiveness of the installed system per a and b of the 
referenced specification section. 
 
A8.  Testing should follow the specifications unless approved otherwise by the 
government during construction. 
 
Q9.  Section 13.5 “Surge Protection” The ductile iron pipe in the optional areas are to be 
connected to the existing cast iron pipe to the well head.  For cathodic protection to work, 
isolating fittings such a style 79 Dresser coupling should be used.  Will surge protection 
be required at these locations? 
 
A9.  This is not properly referenced to cathodic protection. We believe the question to be 
related to the manifold replacement at Tobin Wells. The design connection between new 
and existing piping is via solid sleeve with mechanical joints.  Therefore there should be 
no electrical continuity. 
 
END 
 
 
 


